tisdag, maj 18, 2010

Födelsedagsfirande...

När barnen på vår förskola fyller år äter vi inte glass eller nått annat sött. (Vi försöker unvika socker så mycket det går.) Istället firar vi genom att det kommer en docka som heter VioVio och dansar för dom. Sedan sjunger vi "Vi gratulerar" och födelsedagsbarnet får önska en sång som vi sjunger tillsammans.
Så här kan VioVio se ut. (Bilden är lånad från http://www.viovio.se/)

Ville inte lägga ut nån bild på vår docka eftersom den är ganska sönderdansad. Vi har en ny som ligger och väntar på att få bli färgad och ihop satt :)

Därefter får barnet välja en piprensare i någon fin färg som han/hon får knyckla till som de vill. Denna sätter vi sedan fast i barnets födelsedagsblomma. Blomman har lika många "kronblad" som barnet fyllt år. Så här ser de ut.Här kommer en liten närbild. De har inte så många "blad" än men det kan ju bli upp till sex stycken innan de slutar hos oss.

Material till både VioVio-dockan och bollar som vi använt till blommorna kommer från Mirella Forsberg Ahlcrona och finns att köpa här: http://www.viovio.se/.

Hur firar ni födelsadag hos er? Skriv gärna och berätta...

Ha de´

2 kommentarer:

Jessica sa...

Vilka bra ideer! På vår förskola får det barnet som fyller år önska en maträtt som kokerskan lagar, men annars så firar vi "som vanligt" med att barnet bjuder på glass. Jag tycker dock att det skulle vara bra om man kunde fira på ett sätt som inte är sammankopplat med mat. Det finns ju så mycket annat kul att göra.

Jakaranda sa...

Hej Jessica! Kul att du gillar vår ide´. Kan ju berätta att det som vi gör som kan kopplas samman med mat i samband med firandet är att vi dukar fint med underlägg,fin porslinstallrik, glas på fot och flagga till födelsedags barnet. Men det har vi inte börjat med än för våra små, utan det blir till nästa termin. Därför tog jag inte upp det här nu. Kanske kan bli ett inlägg till hösten med bild och så ;)
Ha de´