torsdag, mars 03, 2011

Färga skumgummi

Som ni vet så har jag gått Förskolelyftet under hösten och har ganska precis avslutat mina studier. Där ingick bl.a. arbete med hand- och pinndockor. Jag och mina två kollegor inhandlade några dockor i skumgummi av Mirella. Vi hade pratat om att vi måste träffas för att färga och tillverka dessa tillsammans och nu var det dags. Så härom kvällen, närmare bestämt i tisdags, träffades vi i ateljén på min förskola och satte igång. Så kul att ses igen och prata lite minnen och inspirera varandra.
Mycket skumgummi var det att färga, men när man är några som hjälps åt så går det bra, och så mycket roligare. Vi hjälptes åt och färgade även till varandra. Så höll man på med t.ex. gult så tog man alla saker som skulle vara gula och inte bara sitt eget. Så här blev resultatet av allt färgande...På bilderna ser vissa saker väldigt flammiga ut men det syns inte alls så tydligt i verkligheten. Lite syns det men det är inget man tänker på. Sedan ska det ju på dekorationer och ögon som gör att det flammiga "försvinner". Nu undrar ni säkert vad det ska bli av allt detta färgglada! För visst ser det härligt  ut med alla färger?
Jo, det ni ser på bilderna ska bli: en VioVio, en Morot, tre Grodor, tre Formdockor och två Spindlar. Först ska allt torka sedan kommer det roliga att sätta ihop alla figurer. Så vi har anledning att träffas igen =) Min kollega har varit hos Bitte i Pysselboden och beställt pinnar och fötter så våra dockor kan stå, plus lite paljetter och annat fint. Kommer givetvis tillbaka med bilder när vi sätter ihop dockorna. Så håll ut...

Ha de´

Ps: Ett litet förtydligande...Vi köpte våra dockor direkt av Mirella eftersom vi hade henne som lärare på utbildningen. Men de finns även att beställa på http://www.viovio.se/. Ds.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Googlade på att "färga skumgummi" och kom på så vis hit!! Och min fråga är hur, med vad färgar du skumgummit? Jag gissar att du använt "flaskfärg" som blandats ut med vatten? Själv vill jag göra en "Mirella-docka" av en gammal materialsats som blivit liggande, men när jag gjorde mina första handdockor under min fskl utb. under nittiotalet fick jag klippa huvudet själv plus att det var i hudfärg. Så nu behöver jag ju färga in huvudet till hudfärg....
/Ulrika

Jakaranda sa...

Hej Ulrika!
Kan berätta att jag använder Panduro Palett Textilfärg(ett tips och råd från Mirella) när jag färgar in skumgummit. Använder plasthandskar och pensel när jag gör det. Jag penslar på lite färg i taget och sedan "masserar" jag in färgen i skumgummit och bättrar där det behövs med pensel och masserar ännu mer. Så håller jag på tills jag blir nöjd.
Hoppas att det var en förståelig beskrivning, annars får du höra av dig igen. Lycka till =)
/Jakaranda

Anonym sa...

Stort tack för tipset om färg, nu måste jag åka till Panduro snart!!
//Ulrika

Per Stymne sa...

Hej! Det här är en minst sagt senkommen fråga om färgning av skumgummi, fast lite tidsperspektiv skadar ju inte ��:

Hur hållbar är färgen du använde, och är den vattensäker? Jag har satt "benvärmare" av skumgummi på ett par ispikar som vi har när vi åker skridskor på istäckta sjöar. Jag vill färga "benvärmarna" med en riktigt lysande färg, som illröd eller illröd. Och färgen måste förstås tåla vatten...
/Per

Jakaranda sa...

Hejsan!
Kul att någon hittar in på bloggen fortfarande. Vad det gäller huruvida färgen är vattenfast eller inte är jag osäker på. Det är ju textilfärg så det borde ju gå att få den vattenfast. Hur detta går till med just denna färgen vet jag inte eftersom jag inte har flaskorna kvar tyvärr. Men prova att leta upp Panduros textilfärg Palett på deras hemsida så kanske du hittar information där. Lycka till.