torsdag, juni 17, 2010

Vernissage!

Idag hade vi vernissage för föräldrar och barn på min avdelning vår förskola. Alla kom utom, fyra barn med familjer, eftersom de tyvärr var sjuka. Annars hade de säkert också kommit och tittat.
Det blev mycket lyckat och många sa att det var fint och jätteroligt att se vad deras barn gör på Förskolan.

Det första de möttes av när de kom in i tamburen var denna hylla med blommor och välkomstskylt. Ovanför i en gren hängde Bamse-figurer som barnen tillverkat.

Inne på avdelningen började sedan utställningen med vårt fina
Bamse-landskap. Runt detta hängde nu bilder och texter som visade när barnen var i full gång med att måla och färglägga Bamselandet.

Där efter en skylt med en beskrivning av vårt tema för hösten -09 och våren -10 och våra prioriterade mål för läsåret, i vårt fall är dessa språket och leken.

Bredvid fanns bilder och text om när barnen tillverkade Bamse och Lille Skutts hus med hönsnät och papier mashie. Nedanför stod de färdiga husen tillsammans med några Bamse-figurer. Dessa har barnen fått leka med efter att de varit målade och klara.

Från avdelningen går vi ut i korridoren och där visar vi bilder från när Bamse (och vår kamera)fick följa med barnen hem och hälsa på. Barnen blev fotograferad tillsammans med Bamse framför sitt hus av mamma eller pappa. (På så sätt fick vi även föräldrarna lite delaktiga i vårt tema.) Bamse fick sova över och kom tillbaka till förskola med barnet nästa dag. Barnen var mycket stolta när det var deras tur att ha Bamse med sig hem. =)

Nästa del av utställningen visar när barnen fick smaka något som Bamse gillar att äta, nämligen "dunderhonung". De har även fått berätta vad de själva tycker om att äta och detta har vi skrivit ner och satt tillsamman med bilden då de smakar honung och en bild med barnet tillsammans med Bamse.

Vi visade också bilder med beskrivning på hur barnen tillverkat och målat sina figurer av Bamse, Skalman eller Lille Skutt i trolldeg. Recept på deg fanns också uppsatt.

Lite blandade bilder från övriga verksamheten så som rollek, utelek, bygglek, skapande satt uppsatta ihop med tankar och reflektioner om "Det lustfyllda lärandet".
Ännu fler bilder från barnens lek och vad de gör hos oss på Förskolan.

De vuxna på grannavdelningen hade gjort en dockteater och vi var inbjudna. Det blev en föreställning om "Bamse och Draken". Detta fanns med i bild på utställningen.

Vi visade också ett axplock av saker och material som vi använder i våra samlingar... Bl.a. Sagan om Bamse, Bockarna Bruse, Bamsegympa, maraccasägg...

...skivor vi dansar och sjunger till, En liten båt, ramsor, flanosagor och vår speldosa som vi inleder våra samlingar med.

Lite konst som barnen målat och ett litet anslag om att dessa stunder av skapande kan ge tillfällen att prata om att vi målar bredvid, över och under de andra färgerna. Givetvis pratar vi om vad färgerna heter också...

Vi visade även upp lite om vilka traditioner vi firar och hur och varför vi gör detta.

Tillsamman med alla bilder och beskrivninga vad vi gjort tillsammans med barne fanns även utdrag ur Lpfö98 som visade på att allt vi gör har en mening och tanke bakom sig. Föräldrana fick gå runt tillsammans med sina barn som gärna berättade vad de såg och vad de gjorde på bilderna. Vi pefagoger fanns till hand för att förtydliga och berätta mer om någon undrade.
Alla i mitt arbetslag kände sig nöjda när det var över. =)
Hur har ni gjort för att synliggöra ert arbete för föräldrarna? Skriv gärna en kommentar, antingen vad ni tyckte om detta sätt som vi gjort på eller hur ni gör/har gjort...
Ha de´

1 kommentar:

Förskoleburken sa...

Ja, klossarna verkar vara en bra idé. Jag gillar verkligen er lösning med papprena som ska hem till föräldrarna. Fint, enkelt och effektivt!