tisdag, september 21, 2010

Mitt tittskåp...

De flesta av er som brukar återkomma hit, vet säkert vid det här laget att jag läser Förskolelyftet. I den kursen ska vi tillverka ett tittskåp utifrån en bok och jag har valt "Lilla Syster kanin och alla hennes vänner". Tänkte nu visa hur mitt skåp blev om någon skulle vara lite nyfiken på det ;)

Boken om "Lilla Syster kanin"
 Först ut är boken som ser ut så här. Den är skriven av Ulf Nilsson och har bilder av Eva Eriksson.

Lilla Syster kanin
Så här ser min Lilla Syster kanin ut. Hon gillar att snurra runt, runt, runt.

Grisen
Hennes vän Grisen som vill rulla sig i jorden.

Grodan
Kompisen Grodan tycker om att dyka ner i dammen.

Kråkan
Kråkan som vill flyga högt upp i luften.

Musen
Den lilla Musen vill kila in och ut i små, små hål.

Snigeln
Snigeln vill klättra upp och ner i taket.

Tittskåpet
Och till slut mitt tittskåp. På slutet kommer Lilla Syster kanins storebror och läser en bok för alla vännerna. Så då kommer en lite större mjukiskanin och hälsar på. Han har med sig en bok om Lilla Syster kanin i miniformat. Den är tyvärr inte färdig ännu, men bild kommer...
Boken om Lilla Syster Kanin har jag valt för att jag helt enkelt gillade vänner-temat, alla kan och vill olika saker men är ändå vänner. Annat som avgjorde var att jag tycker om Eva Eriksson bilder och har alltid gjort. Enkla, milda och ändå så uttrycksfulla. Har även alltid tyckt om Ulf Nilssons böcker. Har läst många av dom för mina egna barn när de var små och att han bor här på min hemort är ett bonus. I boken går det även att få in många matematiska begrepp och bilderna har mycket som man kan prata med barnen om. Men mer om det vid ett annat tillfälle. Kan ju inte berätta allt på en gång ;)

Så till nästa gång säger jag...
Ha de´

fredag, september 17, 2010

Lite pyssel...

Här kommer lite pyssel som jag gjort bara så där. Kan ju inte sitta med näsan i läxböckerna hela tiden ;) Ibland måste man göra lite kreativa saker också.
Denna lilla snigeln ska jag i och för sig använda i mitt  tittskåp som skall användas i arbetet med barnen på förskolan. Och eftersom jag inte hittade någon färdig snigel så fick jag tillverka en utav randiga piprensare. Dessa är inköpta på Ö&B:s hobbyavdelning. Lite klurigt var det och det gick åt några piprensare innan jag var nöjd...men till slut så =)

Lilla Snigel
När jag ändå höll på så blev det en liten humla också...Bara sådär. Denna lilla filur hänger nu mera i svärsonens bil eftersom han blev helt förälskad i den och ville ha. Självklart fick han den =) Humlan är tillverkad av en randig pompom-boll, grön ståltråd, plastögon och tyg från klänningen av en liten julängel som jag fått från tidningen Amelia i julas. Pompom-bollarna och ögonen är även de inhandlade på Ö&B.

Liten humla
Ja, det var allt för denna gång. Kanske blev ni lite sugna på att göra egna sniglar och humlor? Vad vet jag? Lycka till i sådana fall. Och hoppas ni blir lika nöjda med era som jag blev med mina =)
Ha de´

onsdag, september 08, 2010

Gruffalon...

Äntligen...Nu är min sagolåda om Gruffalon klar. Det tog tid men här är den nu. Det som har dragit ut på tiden är att det har varit så svårt att hitta en räv som jag tyckte passade. Antingen har den varit för stor eller för liten eller bara allmänt "ful". Så efter mycket sökande och letande fick jag ge upp...Jag beställde en i vår leksaksaffär i stan. (Fast jag egentligen hade tänk mig den lite annorlunda.)
Men här kommer resultatet och en liten repetition av de olika figurerna från sagan:

Musen
Först ut har vi huvudpersonen i boken, Musen, här med sin goda nöt. (Barnens gamla nyckelring fick offras här.)

Räven
Musen träffar på räven som vill äta upp honom.(Kommer från Schleich)

Ugglan
Han möter också en uggla som är hungrig. (Även den från Schleich)

Ormen
Ormen kommer slingrande....(Inköpt på någon semesterresa)

Gruffalon
Och till slut träffar Musen på Gruffalon.(Inhandlad från Barnens Bokklubb)
Hela sagan utspelar sig i den här skogen...

Skogen
Skogen har fått en gång av riktig grus...(Hämtad från gården på vår Förskola)

Grusgång
Och till slut har vi alla samlade i lådan med Sagan om Gruffalon.


Nu återstår bara att läsa hela sagan för min barngrupp och se vad de tycker om den, med figurer och allt. Bra hoppas jag. Vad tror ni?

Ha de´

lördag, september 04, 2010

Förskolelyftet...

Här kommer en lite rapport om hur jag hade det när jag var iväg i Skövde på Förskolelyftet i början på veckan.
Vi, jag och mina kollegor, hade det jättetrevligt. Man satt med ett leende på läpparna hela första dagen och bara tog in all information. Och mycket information var det... Men det gjorde inget för allt var så inspirerande och intressant. Bara det att få sitta ner och prata och diskutera olika saker och hur man gör ute på de olika förskolorna. Det var kollegor från hela landet kändes det som, Stockholm, Skövde, Åstorp m.fl. Det var ungefär hur dag ett gick till. Information om kursen och skolan och diskussion utifrån en bok vi skulle ha läst vissa sidor ur.

Rundvandring i ett av våra klassrum.
Dag två var det litteraturseminarium, föreläsning och workshop. Jätteroligt att få jobba kreativt... Vi skulle göra "tittskåp" utifrån en bild från en barnbok som vi ska jobba med på våra förskolor. Boken hade vi valt själva innan vi kom dit. Med hjälp av detta tittskåp ska vi kunna hantera antalsuppfattningens principer som är:
  • Ett-till-ett korrespondens
  • Den stabila ordningens princip
  • Kardinalprincipen
  • Abstraktionsprincipen
  • Den irrelevanta ordningens princip
Om dessa finns att läsa i boken "Förskolebarn i matematikens värld" av Elisabet Doverborg och Ingrid Pramling Samuelsson, på sidan 25.
Detta tittskåp ska sedan följa oss genom hela utbildningen och jag/vi ska med hjälp av detta genomföra "språk och matematikaktiviteter" och så småningom även få med musik och docka.

Låter det rörigt? Ställ gärna frågor genom att kommentera detta inlägg.
Nu ett axplock av alla de bilder jag tog från vår dag med Workshop.

Kreativiteten flödar.
Alla var mycket koncentrerade.
Mitt och mina kollegors tittskåp har blivit påbörjade.
Mina kollegors tittskåp.
Alla jobbar flitigt med sitt. Ibland gick vi runt för att titta och inspireras av varandra.
Pyssel pyssel...
Ett tittskåp om Grodan.
Kajsa Kavat...
Petter och hans fyra getter...
Pulvret...
Våra kaniner. Min kollega och jag ska ha dom tillsammans. Både hennes och min bok handlar nämligen om Lilla syster Kanin. Fast vi har olika böcker om henne.
Hattstugan.
Familjen Musessons möss.
Alla gjorde så fint och det var så roligt att se och inspireras av all kreativitet som bara flödade i klassrummet. Alla tyckte det var lika roligt och man hjälpte varandra med att komma på lösningar och tipsade varandra med idéer. Med andra ord väldigt roligt. Ser fram emot nästa träff =D
Hoppas ni blev lite inspirerade... =) Och som sagt...fråga gärna om ni undrar över något.

Ha de´