fredag, september 09, 2011

Fira födelsedag...

Som jag skrivit om innan här på bloggen så undviker vi att äta sött när barnen på förskolan fyller år. Istället kommer VioVio och dansar, vi sjunger "Vi gratulerar" och barnet får  önska sig en sång som vi också sjunger. Under tiden sitter födelsedagsbarnet på en guldstol medan vi andra sitter eller står runt omkring. Därefter får födelsedagsbarnet servera frukten till övriga barn. (Den uppgiften brukar vara väldigt eftertraktad hos oss.)
När det är dags att äta lunch så dukar vi lite extra fint på födelsedagsbarnets plats och de brukar vara mäkta stolta över detta. Alla andra barn och vuxna kan ju se då att "jag" fyller år och brukar då gratulera. ;)  Så här kan det se ut.

Fin dukning till födelsedagsbarnet.
Det är ett underlägg med alla årets månader på, en riktig porslinstallrik där vi målat på en guldkrona (i vanliga fall är våra tallrikar i plast) och ett högt plastglas som barnen kallar för "finglaset i guld"... =)
Oj, höll på att glömma... Givetvis möts barnen av flaggan som hängts upp utanför ytterdörren av den vuxna som kommit först på morgonen.
Självklart får födelsedagsbarnet även ta mat först vid sitt bord.
Hur gör ni på er förskola? Skriv gärna och berätta.

Ha dé

torsdag, september 01, 2011

Tjuvstart...

Jag vet att sommaren inte är riktigt över än... Men när jag höll på att packa upp mina saker efter avdelningsflytt på jobbet, hittade jag dessa små söta luvorna.


Direkt kom jag att tänka på en liten ramsa som vi brukar göra vid jul med barnen på Förskolan. Så nu tjuvstartar jag julen lite...

Tomte Röd
Tomte Grå
Det här är Tomte Röd, (håll upp tummen med röd luva)
Och det här är Tomte Grå. (håll upp tummen med grå luva)
Båda har de luvor på. (vicka lite)

Tomte Röd kan nicka, (nicka med tummen)
Tomte Grå kan vicka. (vicka sida till sida med tummen)

Tomte Röd kan gömma sig. (vik ner tummen bakom fingrarna)
Tomte Grå kan klämma sig. (kläm tummen mellan pek- och långfingret)

Det här är Tomte Röd, (håll upp tumme med röd luva)
Och det här är Tomte Grå. (håll upp tumme med grå luva)
Nu är det dags att gå,
Hej Då! (göm båda händerna bakom ryggen)

Liten söt ramsa tycker jag. Det är en av mina kollegor som har virkat luvorna och vi har en hel burk med röda och grå små luvor. Detta för att alla barnen ska kunna vara med och göra ramsan med "sina" små tomtar också. Självklart ritar vi ögon och mun även på dessa tomtar. Det brukar vara mycket uppskattat och roligt.

Ha de´