tisdag, juni 29, 2010

Stiltje..

Det händer inte så mycket på pysselfronten just nu...eller det händer igentligen massor i min lilla hjärna. Där bubblar det av ideer hela tiden. Ska bara ha /ta tiden till att få ut det också. Så länge kommer här en ramsa som ni säkert har hört: Fem små apor. Så här läser vi den på vår förskola:

"Fem små apor hoppade i sängen.
En trilla ner och slog sitt lilla huvud.
Mamma ringer doktorn och doktorn svarar :
Inga små apor i sängen får vara...

Fyra små apor hoppade i sängen.
En trilla ner och slog sitt lilla huvud.
Mamma ringer doktorn och doktorn svarar :
Inga små apor i sängen får vara...

Tre små apor hoppade i sängen....

Två små apor hoppade i sängen....

En liten apa hoppade i sängen...

En liten mamma hoppade i sängen.
Hon trilla ner och slog sitt lilla huvud.
Barnen ringer doktorn och doktorn svarar :
Inga små mammor i sängen får vara..."

Givetvis bli ju doktorn bara argare och argare ju mer det ringer hos honom. Barnen tycker det är jätteroligt och spännande när han blir riktigt arg på mamman som också hoppar i sängen. =) Man kan verkligen leva ut sina dolda teatertalanger här om man vill ;)

Och så här ser våra små apor ut. De är beställda hos Kålle Lek och sängen är lånad ur en leksats från DUPLO. Finns bla. här.

Det var lite för de små... Nu något för de stora...

Ett litet boktips. Denna bok köpte jag på Bokmässan i Göteborg förra året. En mycket rolig och inspirerande sådan tycker jag (både boken och mässan).

"Roliga handstilar" av Emilia Åman.
Hon visar på ett enkelt sätt hur man kan göra sin egen handstil lite roligare och lite intressantare med väldigt enkla medel.
Jag själv blev mycket inspirerad och har suttit många långa stunder och testat och provat för att se om det funkar... och det gör det =)

Så här ser boken ut och den finns att köpa på Emilias egen hemsida som du hitta här.

Håll till godo...

Ha de´

måndag, juni 21, 2010

Förskolelyftet...

Jag har blivit beviljad att delta i Förskolelyftet =) Jag och två kollegor (en av dom från samma förskola som mig) anmälde vårt intresse att delta i Förskolelyftet och för lite sedan fick vi veta att vi får göra detta. Så roligt. Kursen vi ska läsa heter "Språk och matematik genom estetiska lärprocesser". Visst låter det tjusigt ;) Det handlar om att uppmärksamma barnen på matematiska och språkliga begrepp i vardagen. Detta genom att använda musik, rytmik, rim och ramsor och olika typer av handdockor.
Det ska bli så roligt. Så idag har jag lämnat in ansökan om tjänstledigt 20% för studier. Hoppas jag klarar mig med det. Det är ju ganska länge sedan man pluggade nu, så där en 25 år sedan, så lite ringrostig är man nog. Fast det ska nog gå bra =)

Ha de´

torsdag, juni 17, 2010

Vernissage!

Idag hade vi vernissage för föräldrar och barn på min avdelning vår förskola. Alla kom utom, fyra barn med familjer, eftersom de tyvärr var sjuka. Annars hade de säkert också kommit och tittat.
Det blev mycket lyckat och många sa att det var fint och jätteroligt att se vad deras barn gör på Förskolan.

Det första de möttes av när de kom in i tamburen var denna hylla med blommor och välkomstskylt. Ovanför i en gren hängde Bamse-figurer som barnen tillverkat.

Inne på avdelningen började sedan utställningen med vårt fina
Bamse-landskap. Runt detta hängde nu bilder och texter som visade när barnen var i full gång med att måla och färglägga Bamselandet.

Där efter en skylt med en beskrivning av vårt tema för hösten -09 och våren -10 och våra prioriterade mål för läsåret, i vårt fall är dessa språket och leken.

Bredvid fanns bilder och text om när barnen tillverkade Bamse och Lille Skutts hus med hönsnät och papier mashie. Nedanför stod de färdiga husen tillsammans med några Bamse-figurer. Dessa har barnen fått leka med efter att de varit målade och klara.

Från avdelningen går vi ut i korridoren och där visar vi bilder från när Bamse (och vår kamera)fick följa med barnen hem och hälsa på. Barnen blev fotograferad tillsammans med Bamse framför sitt hus av mamma eller pappa. (På så sätt fick vi även föräldrarna lite delaktiga i vårt tema.) Bamse fick sova över och kom tillbaka till förskola med barnet nästa dag. Barnen var mycket stolta när det var deras tur att ha Bamse med sig hem. =)

Nästa del av utställningen visar när barnen fick smaka något som Bamse gillar att äta, nämligen "dunderhonung". De har även fått berätta vad de själva tycker om att äta och detta har vi skrivit ner och satt tillsamman med bilden då de smakar honung och en bild med barnet tillsammans med Bamse.

Vi visade också bilder med beskrivning på hur barnen tillverkat och målat sina figurer av Bamse, Skalman eller Lille Skutt i trolldeg. Recept på deg fanns också uppsatt.

Lite blandade bilder från övriga verksamheten så som rollek, utelek, bygglek, skapande satt uppsatta ihop med tankar och reflektioner om "Det lustfyllda lärandet".
Ännu fler bilder från barnens lek och vad de gör hos oss på Förskolan.

De vuxna på grannavdelningen hade gjort en dockteater och vi var inbjudna. Det blev en föreställning om "Bamse och Draken". Detta fanns med i bild på utställningen.

Vi visade också ett axplock av saker och material som vi använder i våra samlingar... Bl.a. Sagan om Bamse, Bockarna Bruse, Bamsegympa, maraccasägg...

...skivor vi dansar och sjunger till, En liten båt, ramsor, flanosagor och vår speldosa som vi inleder våra samlingar med.

Lite konst som barnen målat och ett litet anslag om att dessa stunder av skapande kan ge tillfällen att prata om att vi målar bredvid, över och under de andra färgerna. Givetvis pratar vi om vad färgerna heter också...

Vi visade även upp lite om vilka traditioner vi firar och hur och varför vi gör detta.

Tillsamman med alla bilder och beskrivninga vad vi gjort tillsammans med barne fanns även utdrag ur Lpfö98 som visade på att allt vi gör har en mening och tanke bakom sig. Föräldrana fick gå runt tillsammans med sina barn som gärna berättade vad de såg och vad de gjorde på bilderna. Vi pefagoger fanns till hand för att förtydliga och berätta mer om någon undrade.
Alla i mitt arbetslag kände sig nöjda när det var över. =)
Hur har ni gjort för att synliggöra ert arbete för föräldrarna? Skriv gärna en kommentar, antingen vad ni tyckte om detta sätt som vi gjort på eller hur ni gör/har gjort...
Ha de´

onsdag, juni 16, 2010

Studentkort...

Här kommer ett student/födelsedagskort lite i efterhand.
Det fick bli ett kombinerat kort eftersom dottern tog student och hade födelsedag samma dag. Så det var dubbelkalas här hemma =) Så här blev kortet:
Väldigt enkelt men ändå lite gulligt. Studentflickan är samma som jag stämplade på servetterna och den kommer från Panduro.
Ha de´

måndag, juni 07, 2010

Student på gång...

Eftersom jag har en kommande studentfest i huset så blir det ju lite mindre "jobbpyssel" just nu. Fast jag har pysslat lite annat istället. Jag håller tex. på att stämpla servetter. Väldigt enkelt men det blir ändå lite roligare än att ha färdiga som man köper. Så här blev dom...
Stämplar med vanlig svart, vattenfast stämpeldyna på vita sevetter.
Det gick mycket bättre än jag trodde att det skulle göra. Trodde det skulle sugas in och flyta ut, ungefär som när man ritar med tusch på en servett.

Men det blev riktigt bra tycker jag. Väldigt enkelt men också lite roligare än om vi köpt färdiga. Dottern som ska ha kalaset godkände dem också. Vilken tur... ;) Stämpeln kommer från Panduro och är inhandlad hos vår lokala Hobbybutik. Stämpeldynan har jag beställt på nätet, minns ej vilken butik det var men de flesta Scrappbutiker på nätet brukar ha nått liknande.

Tänkter även göra ett Grattis-kort med samma stämpel som Dottern ska få med sitt paket på Studentdagen. Visar det när det är klart. Så länge säger jag...

Ha de´