torsdag, april 29, 2010

Kolla in detta...

Skrev ju för lite sen om att jag ville skicka in ett bidrag till Scrappiz.se. Jag gjorde detta och titta här nu...http://www.scrappiz.se/index.php?option=com_jd-wp&Itemid=108&p=1929. Mina LO:er har blivit publicerade. Jättekul. :)
Hoppas att någon kan bli inpirerad av min ide´. Både att skicka in bidrag och "Liten blir stor"-ideen.

Ha de´

onsdag, april 28, 2010

Boktips...


Jag vill tipsa om boken "Små barn i förskolan" av Gunilla Niss och Anna-Karin Söderström. Den tar på ett bra sätt upp hur man kan arbeta med de minsta barnen i förskolan. Boken innehåller bra tips och anknyter hela tiden till Lpfö98. När jag arbetade med de allra minsta använde vi denna boken mycket tillsammans med läroplanen och jag tycker att jag lärde mig en hel del om hur man kan arbeta med de riktigt små barnen. Och man kan ju aldrig lära sig för mycket... ;)
Har ni inte läst den så gör det. :)
Det finns även häften som är till föräldrarna. Dessa har jag inte sett eller använt så de vet jag inte hur de är. Någon annan som har gjort det och kan berätta?
Ha de´

fredag, april 23, 2010

Mer jul...

Fast ändå inte. Det är i och för sig foton från i julas. Men så värst juliga blev de inte utan de visar istället vad man gör en julafton när man fått PS-spel i paketet...Nämligen spelar. Så här blev dom.


Först ut är sonen som testar GuitarHero. Det var det som fanns i paketet. Fast det har ni säkert redan gissat. Koncentrationen är i alla fall på topp ;)

Och så var det dottern... Lika koncentrerad hon :)

Jag har använt:

  • Dcwv:s Grade School, MusicTime 12"*12" som bas på bägge LO:erna.
  • De små fotomattorna kommer alla från BasicGray, Lime Rickey paper pad.
  • Blommorna är från Prima Marketings Obsession.
  • Brads kommer från Panduro.
  • Banden kommer från någon pysselklubb jag var med i ett svagt ögonblick.(Har förträngt namnet)
  • Bokstäverna har jag klippt ut i foam i olika färger. (Blev lite inspirerad av titeln på pappret.)

Tack för titten...

Ha de´

God Jul ;)

Bättre sent än aldrig. Tyckte vi behövde lite julkänsla nu när våren är på väg. ;) Skojar bara... Men jag har faktiskt scrappat lite foton från i julas. En LO var till barnen. Och så här blev det.

Den första LO:n blev röd och den ville dottern ha så det fick hon väll då. Den andra fick bli grön och den gick då till sonen. Den blev så här:


Material som jag använt är:

  • Röd och grön cardstock. Både som bakgrund och som fotomatta. Tvärtom i färgerna m.a.o.:Röd bakgrund = grön fotomatta och grön bakgrund = röd fotomatta. Enkelt eller hur?
  • Prickig fotomatta är Classic Collection, Multi Fun av Karen-Marie Klipp.
  • Pappret med granarna och det som jag skrivit på är fram och baksida av BoBunny:s "a gift of love".
  • Blommorna vet jag ej märket på men de är chalkade i LipstickRed och OlivePastell. Där efter har jag "färglagt" med stickles: XmasRed och Green. De vita blommorna har fått en släng av FrostedLace.
  • Stämpeln är från Kortmakaren och heter Tomas. Tror det är "Tomas gäspar" eller liknande.
  • Boktäverna är BasicGrays Delilah, "milk choklate chip" på den gröna LO:n och "dark choklate chip" på den röda. Dessa har fått lite PearlMakers Creme på sig. Har även duttat lite peals i övrigt också.
  • Julgranarna är inhandlade hos vår lokala pysselbod.
Blev ni inpirerade att julpyssla nu ;) Inte!!?
Tro det eller ej men det kommer snart fler LO från i julas. De blir inte så juliga utan handlar mer om en speciell julklapp.
Så länge säger jag...

Ha de´

onsdag, april 14, 2010

Gruffalon fortsättning...

Håller ju som sagt på med sagan om Gruffalon. Och här kommer nu en lägesrapport.

I denna skokartong har jag tänkt klistra bilder på skog, himmel, grus och gräs. Bilderna hittar jag i lite olika veckotidningar. Dessa pusslar jag sedan ihop så det ser ut som en skog eller glänta. Tanken är att locket (som sitter fast i lådan) ska bli marken och själva lådan ska innehålla skogen. Bild kommer när den är klar.

I skogen finns bla. en vedstapel. Den har jag inhandlat i någon hobbybutik vid nått tillfälle. Minns tyvärr ej var. Man kan säkert göra själv också om man är lite händig. ;)


Musen är ju en av huvudpersonerna så han måste ju vara med. Musen i min saga ser ut så här. Har varit en av barnens nyckelringar en gång i tiden. (Stackarna...alla deras gamla leksaker går åt till mitt pysslande. ;) Finns inga minnen kvar sedan. )


Gruffalon själv måste ju vara med. Honom har jag köpt genom BarnensBokklubb. Tror tyvärr inte den finns där längre. :( Men man kan ju alltid kolla.


På sin vandring genom skogen möter Musen en Uggla. Denna har jag köpt i vår leksaksaffär och den är tillverkad av Schleich.



Musen stöter också på en orm. Detta är en liten orm fylld med någonform av ris/plastkulor inköpt på någon av våra semesterresor. De brukar finnas antingen i leksakaffärer eller hobbybutiker. Nån gång har jag sett de i en inredningsbutik. Så jag tor inte att de är så svåra att få tag på.


På slutet av sagan mumsar Musen i sig en nöt och jag hade valnötter kvar sedan i julas så det fick bli en sådan.
Nu saknar jag bara en Räv. Fast det bör inte vara så svårt att hitta så jag håller utkik efter någon som kan passa in i min saga.

Så just nu ser det ut så här i skokartongen som ska bli min Sagolåda om Gruffalon.
Fortsättning följer...
Ha de´

tisdag, april 13, 2010

Skissböcker...

Alla scrappare har nog någon form av skissbok tror jag. I början tyckte jag att det var lite överskattat. Det fanns/finns ju så mycket fina skisser på nätet. Fast efter ett tag blev jag mer och mer sugen på att rita lite egna också. Ville ju prova om "jag hade gåvan" ;) Sagt och gjort, en skissbok fick det bli. Hade en bok med blanka sidor liggandes hemma som jag tog. På utsidan fanns en bild på Lotta på Bråkmakargatan. Den fick duga. Efter ett tag kända jag att inte vill jag ha Lotta på omslaget utan något som var lite mer åt scrap-hållet så jag klädde helt enkelt om den. Här är resultatet:


Ganska snart insåg jag att gärna ville ha med mig boken lite överallt. Fast jag tyckte den var lite stor att dra med mig. Ändå är den bara som ett halvt A4-papper. Men så en dag när jag surfade runt lite för att söka inspiration hittade jag ett blogginlägg som visade hur man kan göra sin egen lilla skissbok. Det snappade jag på direkt och så här blev min egen tillverkade bok. :)


Denna lilla bok följer med mig nästan överallt nu. Så när jag får en ide´ kan jag direkt rita ner den som en lite mindre snabbskiss. Sedan när jag kommer hem kan jag föra över och utveckla skissen i min "stora" bok. Självklart ritar direkt i stora boken också men jag gillar att ha den lilla till hands överallt.

Givetvis ska ni få länken till blogginlägget. Den kommer här:

http://www.kwernerdesign.com/blog/?p=2135

Berätta gärna hur ni gör när en ide´kommer över er.

Ha de´

fredag, april 09, 2010

Min Pysselhörna...

...ser ut så här. Och det är här som jag gör allt mitt pyssel. Det är en liten mysig vrå under våran trappa som lixom inte kan användas till något speciellt. Där är alldeles lagom höjd att sitta och jag trivs ganska bra där.

På mitt bord har jag lite allt möjligt som burkar med pennor, burkar och tidsskriftsamlare med spillbitar, småväskor med bla.saxar, sansar, klisterpennor, pincetter och annat som är bra att ha. På krokar under "taket" hänger lite stämplar och ett block med papper.


På en lite lägre bänk till höger om bordet har jag skrivare/scanner/kopiator. Där står också lite kartonger som med tiden ska bli mina sagolådor. På bilden är det lådorna till Tummen och Gruffalon som syns, (dessa var dock inte klara vid fototillfället), plus en låda med lite allt möjligt plock.
Till vänster om bordet står en låg bokhylla som innehåller det mesta av mitt pysselmaterial. Där finns bla. askar med lite olika dekorationer, dymos, häftapparat, squeezen, limpistol, inspirerande böcker m.m, m.m.


Uppe på bokhyllan står det två små byråar från IKEA som barnen hade som små. Perfekta att ha småplock i. Där står också lite olika burkar och förpackningar med bla. blommor, bokstäver, penslar, glaskulor, snäckor m.m.

I lådorna på de små byråarna finns det bl.a. som här chalk, stämpeldynor och stämplar.


I en annan låda finns det lite chipboardsdekorationer och i nästa lite blommor. Har även lådor med lite olika band, öljetter, brads och stickers av olika slag. Var sak har sin låda...nästan. ;)


Bakom ryggen står en liten bänk där jag brukar lägga projekt som är på gång eller på planeringstadiet. Under bänken står lite olika flaskfärger och lite kartonger som jag kanske tänker altra vid nått bra tillfälle. Bredvid bänken har jag mina två väskor med mina papper i, 12"*12", och några stora ark med wellpapp i olika färger.

Med andra ord har jag vad jag behöver. Mitt upplag av material och dekorationer är inte så stort ännu. Har bara scrappat i ca. två år men jag utökar det lite efterhand. Fyndar på reor och liknande. Pysslat har jag i och för sig gjort i hela mitt liv. Så sådant "plock" har jag alltid samlat på. Kan vara lite av en yrkesskada också. ;)

Jag är så glad att jag kan ha min hobby som ursäkt för att få samla på fina pennor och papper och annat småplock som jag bara älskar. Skulle vilja tillbringa mer tid här i min lilla vrå än jag gör just nu. Men jag ska bli bättre på det.

Tack för att ni tog er tid att kika in i min Pysselhörna.

Ha de´

torsdag, april 08, 2010

Prioriterade mål...

För att synlig göra vårt arbete på förskolan har vi bla. gjort "plancher" med våra prioriterade mål och med bilder från verksamheten som vi satt upp i vår tambur. Där kan föräldrarna läsa vad det är vi gör och även varför med hänvisning till läroplanen. Dessa visade vi även på vårt föräldramöte i höstas. Då pratade vi om och förklarade varför vi valt dessa mål för föräldrarna, och de hade även chans att ställa frågor. Vi fick känslan av att flera föräldrar fick en liten aha-upplevelse för de var väldigt intresserade och nyfikna. En del dröjde sig även kvar efter mötet för att prata lite extra om detta.

Många gånger tror jag att föräldrarna inte riktigt vet vad vi "gör" på förskolan. Allt kan verka så självklart för oss som vistas i detta hela dagarna. Men för en utomstående kan det nog vara ganska svårt att förstå eller inse att vi faktiskt har en tanke med det vi gör.



Hur gör ni för att synlig göra ert arbete med barnen?
Skriv gärna en kommentar och berätta. Tycker det är både spännande och lärorikt att höra hur andra gör. Alltid kan man lära sig något.

Ha de´

fredag, april 02, 2010

Gruffalon

Någon som läst sagan om Gruffalon?

Jag har och jag tycker den är urgullig...Den handlar om en liten mus som lurar några djur i skogen att han ska äta lunch med en Gruffalo. Musen luras att det är just dom djur han möter som ska bli lunchen. Alla blir givetvis rädda och flyr. När musen till slut möter Gruffalon lurar han honom också. Ni måste bara läsa den. Hela sagan är på rim.

Jag håller på att göra den som en sagolåda. Har faktiskt fått ihop de flesta figurena som är med. Saknar bara en figur plus att det är i princip bara lite klipp och klistra kvar. Återkommer med foton från det pysslet.
Om någon undrar så ser boken ut så här...

Ha de´